171 години от рождението Христо Ботев

На 6 януари 2019 година с тържествен ритуал в Горна Оряховица се отбелязаха 171 години от рождението на великия поет и революционер Христо Ботев. Ученици от V клас на СУ „Георги Измирлиев“ поднесоха венци и се поклониха пред делото на знаковия българин, а Трифон Йорданов от Х б клас изпълни Ботевото произведение „Хаджи Димитър“.

 

Коледа ІІ а клас

Във връзка с настъпващите празници Коледа и Нова година учениците от ІІ а клас и класният ръководител Милена Иванова проведоха конкурси – „Сладкодумен разказвач”, „Спортист на класа”, „Сръчни ръце”, „Талантлив художник” , „Гласът на класа”, „Най-вкусните сладки”.

Всички ученици участваха с голямо желание и ентусиазъм. Победителите бяха наградени с грамоти и вкусни сладки. Празникът завърши с детска дискотека.

Снимки

Ученици от СУ „Георги Измирлиев“ в Народното събрание

На 19 декември 2018 година ученици на Средно училище Георги Измирлиев“ посетиха Народното събрание на Република България.

Учениците се запознаха с историята и работата на Народното събрание, наблюдаваха пленарно заседание.

На среща с Цветан Цветанов – председател на Парламентарната група на ГЕРБ, Станислава Стоянова, Клавдия Ганчева, Евгени Будинов и Владимир Вълев – народни представители, инж. Добромир Добрев – кмет на община Горна Оряховица се осъществи заключителния етап на кампанията „Бъди активен, не агресивен“ на сдружение „G. O. Wake Up“.

Снимки

ПОРЕДНА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ В СУ „ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ“, ГР. ГОРНА ОРЯХОВИЦА

За поредна учебна година по ученическа самоинициатива е организиран  благотворителен базар в СУ „Георги Измирлиев“. Родители, ученици и учители от училището участват в съвместни дейности.

На 18.12.2018 учениците от VI“а“ и IV“г“  зарадваха свои съученици и учители с прояви на благотворителност.

Шестокласниците с класен ръководител г-жа Кремена Петърчева  бяха подготвили вкусни домашни сладки. Със събраните средства ще бъде подпомогнато дете от училището, което е в затруднено финансово положение.  Идеята е това събитие да се организира и преди Великденските празници. Целта е да се покажат  християнските ценности за взаимопомощ, съпричастие и благотворителност.

„ – Отделеното време в семейството за изработката на сладките и мисълта, че помагаме на дете в нужда, възпитава настоящото поколение на труд, дисциплина и екипна работа“ – сподели класният ръководител.

Друг акцент в благотворителния базар е и съвместната дейност на ученици от IV“г“ клас с класен ръководител Ваня Радева и група „Смърфовете“ от ДГ“Щастливо детство“. Ученици от училището и детската градина, съвместно със своите родители изработиха прекрасни коледни играчки и картички. Събраните средства ще бъдат дарени във фонда на  „Българската Коледа“. Началото на общата дейност между училище и градина започна  в коледен спектакъл „Магията на Бъдни вечер и Коледа“ на 17.12.2018г. Децата възстановиха традициите на коледния обичай, подредена бе автентична коледна трапеза и звучаха коледни песни.

Желанието на за малки и големи е заразително!

Снимки

Горнооряховско училище е сред първите десет в престижен международен конкурс. Нов успех за Средно училище „Георги Измирлиев“

През месец октоври 2018 година ученици от гимназиален етап в училището се включиха в междуучилищното състезание в Consumer Classroom. Изискването беше да се съставят отбори от ученици от различни европейски държави, които заедно изготвят проект по ключова тема, свързана с потреблението.

Партньори на учениците от Гимназията станаха техните приятели от Liceul Technologic „Constantin Bursan“ Hunedoara, Romania, като двете училища участваха  съвместно в  разработването на проект „Върховна училищна екскурзия“.

Целта на проекта е да се създаде видео ръководство, което  да предоставя набор от най-добри практики за планиране на бюджет и предлагане на най-добрите опции по отношение на цени и влияние върху околната среда, при резервацията за училищна екскурзия.

В днешно време на тийнейджърите им се налага да боравят с пари по различни причини: такси за мобилни телефони, храна и транспорт при посещаване на училище и разходи за обучение или забавление. Как обаче младите хора планират изразходването и спестяването на парите си?

Учениците от двете училища изработиха общ проект „Adventure time“, които беше  публикуван на уеб сайта на Consumer Classroom и беше оценен от жури в състав от 8 европейски експерти в областта на образованието, финансирането и политиката за потребители. Всеки член на журито оценяваше  изпратените над 15 800 проекта, въз основа на определени критерии.

Видео ръководството – филм със заглавие „Adventure time“ на учениците на СУ „Георги Измирлиев“ е класирано на  осмо място  в престижното международно състезание и  като награда училището получава сумата от 1000 евро.

Видео ръководството може да гледате на следния линк:

https://www.youtube.com/watch?v=J-NK4JgVUp4&t=1s&fbclid=IwAR1OhMNFq30WxbK4KQTSE1zN_YtyFmUGSDqCPDmFjy3bInL18mrRDj22Upg

 

Хб и ХІ а клас инициираха благотворителна акция в подкрепа на хандбалиста Ивелин Дачев

В рамките на една седмица учениците на СУ „Георги Измирлиев“ събраха 1601,44 лв в подкрепа на Ивелин Дачев, състезател на ХК „Локомотив“ Горна Оряховица.

Инициаторите на благотворителната акция, учениците от Х б и ХІ а клас, профил природоматематически, , организираха базар, на който предлагаха десерти, коледни картички и аксесоари.

Гимназистите привлякоха всички към своето благотворително дело и доказаха, че вярата и надеждата са вечни спътници на Рождество Христово.

Снимки

Светлините на колeдната елха грейнаха в Средно училище „Георги Измирлиев“

Рождество Христово се празнува от векове, но нишката, която ни свързва от миналото до настоящето върви и преде своите традиции, които се предават от баба  на внучка и от дядо – на внук.

Уникална изложба  на тема „Посрещане на Рождество Христово – в миналото и днес“ бе открита на във фоайето на СУ „Георги Измирлиев“.

Подредената  експозиция има два акцента.

Единият  пресъздава  българските традиции на нашите предци, духа на Бъдни вечер   и посрещането на  светлото Рождество.  Подредена е трапезата с Боговицата  и с постните храни, които е родила земята. Приготвен е  е и бъдникът, за да тлее цяла нощ в огнището, запалено е кандилото пред иконостаса. Украсена е и дряновата суровачка – да бъде семейството здраво, издържливо и дълголетно.

Другият акцент е начинът, по който наследниците посрещат  Рождество  във века на компютрите и космическите полети. Украсена е пищна коледна елха, отрупана с подаръци, запалена е камината и на нея е закачен коледен чорап, пълен с лакомства.

Цветна арка, овенчана от Витлеемската звезда, разделя миналото от настоящето. Под нея е поставена еднометрова  икона, представяща сцената на  Рождество, нарисувана от   десетокласничките Християна и Виляна Иванови, под ръководството на учителя по изобразително изкуство в училището – д-р Димо Иванов.

Изложбата се откри с кратка музикална програма. Гостите бяха поздравени от коледари и сурвакарче, които благословиха присъстващите и пожелаха успех и благоденствие на всички ученици и учители.  Госпожа Криси Аврамова – директор на училището, запали светлините на училищната елха.

В края на тържеството учениците от  ІІ в клас, ІІ г клас, VІІ а клас, VІІІ б клас и Х б клас, заели първите пет места в конкуса за най—оригинално украсена класна стая,  бяха наградени от ръководството на училището с грамоти и лакомства .

Снимки

Световната шампионка Станка Златева участва в кампанията „Бъди активен, не агресивен“

Годишно сто и шейсет хиляди деца не ходят на училище, защото върху тях се упражнява насилие, а четири хилиляди семейства губят децата си по същата причина.

Сдружение „G. O. WAKE UP“(„Горна Оряховица, събуди се“), със съдействието на Община Горна Оряховица и под патронажа на кмета инж. Добромир Добрев провежда кампанията „Бъди активен, не агресивен“, насочена срещу агресията в училище. Посланици на кампанията са Красимир Балъков, Владимир Николов и Калин Сърменов.

Световната и европейска шампионка и олимпийска медалистка по борба Станка Златева гостува в Средно училище „Георги Измирлиев” и по време на посещението похвали учениците за смелостта им да говорят открито за насилието.

Учениците от Х а клас представиха създаден от тях филм за агресията в училище. „Не сте сами! Повишете глас! Нека направим промяната заедно!“ е основното послание на филма.

Как в Средно училище „Георги Измирлиев“ се справят с насилието разказа и директорът Криси Аврамова. Тя припомни, че основен съюзник в тази битка е спортът и че Гимназията има своите шампиони по хандбал, футбол, борба, плуване, шах…

Председателят на постоянната комисия по спорт и младежки дейности към общинския съвет на Горна Оряховица Димитър Николов окуражи младите хора да вземат все така инициативата в свои ръце, защото силен е този, който се бори.

Със съвети към момчетата и момичетата се обърна и общинският съветник и съучредител на „G. O. Wake Up“ Милчо Милев.

Да помислят, преди да действат, учениците посъветва и заместник-кметът Николай Георгиев, който разказа и какво е направила Общината през последните години за подобряване на условията за спорт.

„Поздравявам ви за смелостта да говорите за агресията. Колкото и лош да е денят ти – усмихвай се, това ще го промени. Бъдете агресивни в залата или на стадиона, не и в живота. Там трябва да сме добри.“ – с тези думи се обърна към учениците Станка Златева. Тя разказа, че навремето е влязла в Спортното училище с модерен петобой, но треньорът й предложил да опита женска борба. „Влязох в залата и останах там“ – сподели Златева, допълвайки, че спортът те прави по-искащ и по-силен да постигнеш исканото. „Треньорите и приятелите ме извадиха и от онова депресивно състояние, в което бях изпаднала след Олимпиадата“ – призна на младите хора шампионката.

Срещата със Станка Златева продължи във физкултурния салон на училището, където представители на Боксов клуб „Локомотив“, Таекуондо клуб „Инвикта“ и Клуб по борба „Локомотив“ направиха демонстрация. Уменията си на тепиха показаха и състезатели от клуба на Станка Златева.

Кампанията на „G. O. Wake Up“ продължава на 19. Декември, когато 45 ученици от училищата включили се в кампанията „Бъди активен, не агресивен” ще посетят Народното събрание и ще се запознаят с дейността на институцията. Там те ще се срещнат с председателя на Народното събрание, с председателите на парламентарни групи и с представители на Комисията за младежта и спорта.

Снимки

ДА СБЪДНЕШ МЕЧТАТА СИ КАТО ЛЕКАР!

На 30.11.2018 година в Конферентната зала на Средно училище „Георги Измирлиев“, Горна Оряховица се проведе запомняща се среща на учениците от профил „Природни науки“ с доц. д-р Добромир Димитров, д.м., медицински управител на HIFU – Център към МБАЛ „Света Марина – Плевен“.

Доц. Димитров запозна учениците с най-новите постижения на медицината в областта на неинвазивните технологии – използването на високоинтензивен фокусиран ултразвук, High Intensity Focused Ultrasound (хайфу, HIFU).

Ултразвуковата аблация е революционен, радикално нов подход при третиране на новообразувания в човешкото тяло. HIFU е неинвазивна методика за стопяване (аблация) на тумори, без разрези, риск от кръвозагуба и намален риск от инфекции. Лекувани са над 40 000 пациенти в света с доброкачествени и злокачествени заболявания. Чрез диагностичния ултразвук се проследява и напредъка на лечението. Основното предимство на високоинтензивния фокусиран ултразвук е способността на метода да насочи голямо количество енергия дълбоко в тялото и тъканите с изключителна точност, без никакво увреждане на третираната зона.

Филмите за HIFU технологията и за хирургията на 21 век породиха много въпроси от страна на бъдещите медици, на които доц. Димитров отговори с търпение и компетентност.

Г-жа Вирджиния Лазарова от Учебен отдел запозна учениците със специалностите в Медицински университет – Плевен и с кандидат-студентската кампания.

Срещата завърши с пожелание за бъдеща професионална реализация на младите хора в областта на съвременната медицина.

Снимки

Начало на проект „Culture on the Stage“ по програма Еразъм +

Средно училище „Георги Измирлиев“, Горна Оряховица спечели  проект „Culture on the Stage“ по програма Еразъм +. Партньори по проекта са училища от България, Испания, Латвия, Румъния и Турция.

Проектът „Culture on the Stage“ цели да бъдат създадени пиеси на различна тематика – културно наследство, човешки права, равенство между мъже и жени, емигранти, спорт. Всички тези пет пиеси ще бъдат обединени във филма „Culture on the Stage“.

От 18.11.2018 до 23.11.2018 година се проведе първата среща на партньорите в град Огре, Латвия, с домакин – училище „Ogres Valsts gimnazija”.

На 18.11.2018 г. всички участници в срещата взеха участие в тържествата по случай 100 години от обявяването на Независимостта на Латвия. Учениците се включиха в тържествата заедно със семействата – домакини. Денят приключи със светлинното шоу „100 години Латвия”.

Посещението на средновековния замък в Jaunpils остави незабравими впечатления от историята на замъка, неговите владетели, обичаите и традициите през Средновековието. Всички с ентусиазъм участваха в средновековните игри стрелба с лък, средновековен „боулинг”, морски шах и др. На обяд бяха дегустирани традиционни латвийски ястия в кухнята на замъка. На път към Рига беше посетен и известният латвийски курорт Jurmala, разположен на брега на Балтийско море.

Домакините на срещата организираха официална церемония по посрещането на участниците в първата среща по проекта. Заместник-кмета и директор на отдел “Куртура, младежки дейности и спорт” приветства всички участници. Учениците от всяка държава направиха презентации за стопанското и културното развитие на своята държава, града и училището си. Проведе се дискусия на тема: „Да открием приликите и различията“. Програмата продължи с театрални импровизации, традиционна испанска закуска и игра за ориентиране в град Огре.

На следващия ден се проведе гласуване за логото на проекта. Всички участници упражниха своя вот и беше избрано логото изработено от румънските ученици. Работа продължи в две групи – учениците съвместно с преподавателката по драма от испанското училище обсъдиха идеи и подготвиха кратко представление, свързано с темата на мобилността “Cultural Heritage” (Културното наследство), а учителите обсъдиха дейностите по проекта, датите за предстоящите срещи и дейностите, които трябва да се извършат.

В „Zelma’s cultural heritage bakery” всички участници демонстрираха своите кулинарни умения, като приготвиха бретцели и традиционен латвийски хляб.

Осъществи се представянето и заснемането на първата част от пиесата “Culture On The Stage”.

Посещението на Ogre Technical school – модерно техническо училище, построено в периода 2011 – 2014 година, направи изключително впечатление. Училището обединява три технически училища, съществували преди неговото построяване. Оборудвано е с най-модерна техника – принтери за професионален печат с размери на плакати до А1, 3D принтери, компютри от най-ново поколение, Apple Macintosh компютри,  графични таблети, машини за изрязване и технологии за фотография, дизайн, видеообработка, дървообработване. В училището се обучават ученици след завършено основно образование, студенти и възрастни. Общуването с партньорите по проекта беше много полезно за всички – и учители, и ученици. Създадоха се много нови приятелства, последва дълго сбогуване и размяна на снимки.

Предстои още много работа – дейности, свързани със следващата среща в Турция през месец март 2019 година, както и с домакинството на нашето училище през месец ноември 2019 година.

Снимки