„За животните с любов”

Деца от девет учебни заведения в областта се включват в благотворителната инициатива „За животните с любов” на организацията „Приятели на животните” – Велико Търново. Сред тях са и децата от СУ „Георги Измирлиев”, които запрятат ръкави, за да се подготвят за бъдещия Коледен базар в парка „Марно поле”. По традиция, от „Приятели на животните” и тази година ще имат къщичка, в която ще събират средства в помощ на Общинския приют в с. Шемшево. Учениците от I до IV клас ще изработват заедно със своите преподаватели различни коледни предмети и аксесоари, които ще се продават в подкрепа на акцията. Доброволците от своя страна днес посетиха СУ „Георги Измирлиев”, за да изнесат пред детската аудитория беседа на тема „За животните с любов”. Доброволката Анастасия Иванова, представител на „Приятели на животните”, им разказа какво представлява организацията, с какво се занимават нейните членове и какво правят те в подкрепа на животните. В благотворителната кауза на приятелите на животните към този момент са включени ДГ „Соня”-Велико Търново, ДГ „Слънчев дом”-Велико Търново, ОУ „П. Р. Славейков” – с. Джулюница, ДГ „Пламъче”-Дебелец, Детски дневен център – Дебелец, ОУ „Д-р Петър Берон” – Дебелец, ДГ „Радост”-Лясковец, НУ „Цани Гинчев”-Лясковец и СУ „Георги Измирлиев”-Горна Оряховица.

Снимки

Ученици от СУ „Георги Измирлиев“ обсъждаха влиянието на консуматорството върху околната среда на среща по програма „Еразъм+ “ в Румъния

От 22.10.2018г до 27.10.2018г група ученици, от десети и единадесети клас на СУ „Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица, взеха участие по Европейска програма „Еразъм+“ на тема “Влиянието на консуматорството върху околната среда“ в гр. Бистрица, Румъния. Всички участници от Чехия, Италия, България и Румъния представиха презентации от проведено проучване за чистотата на града, от който идват.

Георги Йорданов и Кристиян Димитров представиха резултатите от проведената

анкета в гр. Горна Оряховица, а именно:

1/ Гражданите на града ни смятат, че основния фактор за замърсяването е индивидуалното поведение на всеки жител.

2/ Основен замърсител на въздуха са промишлените предприятия.

3/ Домакинствата биха събирали разделно отпадъците, ако има осигурени достатъчно контейнери, които навременно да се почистват. 73% от тях твърдят, че не използват съдове и прибори за еднократна употреба и биха забранили използването им в заведенията за бързо хранене.

4/ 40% от анкетираните желаят да бъдат поставени електронни индикатори и табла, които да информират за показателите на замърсеност на въздуха с прахови частици.

В организирания от домакините концерт с румънски народни танци, учениците от Горна Оряховица поздравиха останалите участници с хорото „Челеуне“ и „Крайдунавски танц“.

Участниците в срещата разгледаха училището-домакин, където посетиха учебни часове и присъстваха на провеждането на военно обучение.

След като слушаха лекция по екология в център „ROMSILVA“, учениците участваха в ролева игра на тема: „С какво могат тийнейджърите да помогнат за рециклиране на отпадъците и опазването на околната среда?“. После посетиха т.нар. „Педагогическа гора-Schullerwald“-градски парк, който е с възможност за провеждане на уроци на открито, спортни дейности и концерти. Изключително интересно за учениците беше посещението на солните мини Salina Turda и град Клуж Напока-историческа столица на областта Трансилвания.

Всички участници се разделиха, изпълнени с много прекрасни преживявания и приятелства, но и с нетърпение за предстоящата работна среща в гр. Горна Оряховица през пролетта на идната година, чийто домакин ще е СУ „Георги Измирлиев“.

Ден на народните будители

Ученици, участващи в групите на целодневна организация, отбелязаха Деня на народните будители с празнична програма. Децата от начален етап представиха своите знания и умения в празнична изява, включваща концерт, изложба и работилничка. Със своето мероприятие  малчуганите доказаха, че ученето е забавно.

Снимки

Национална седмица на четенето в СУ „Георги Измирлиев“

Начало на празничната седмица се постави с маратон на четенето, който е част от инициативите в Националната седмица на четенето, която се провежда в периода от 22 до 26 октомври 2018 година, организирана от Министерство на образованието и науката и Регионално управление на образованието – гр. Велико Търново – домакин на събитието, се проведе в Средно училище „Георги Измирлиев“. В него взеха участие децата  на град  Горна Оряховица . Представители на СУ „Георги Измирлиев“ , СУ „Вичо Грънчаров“, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Св. Пасисий Хилендарски“ прочетоха текстове от любими детски произведения пред свои съученици, учители и приятели.

Първокласниците от 1. б клас гостуваха на група „Звездичка“ , ДГ „Елена Грънчарова“.  Малките ученици поздравиха домакините с  песента „Първи клас“ и стихотворение за първия учебен  ден. . Всеки първокласник беше изработил есенна картичка, която подари на дете от групата,а госпожата получи красив есенен венец. Малчуганите от детската градина поздравиха гостите си  с  песен за зеленчуците и ги почерпиха с любимото лакомство на всяко дете – близалка.

Учениците от 3.а клас посрещнаха децата от ДГ „Ален Мак“ /група „Калинка“/ в класната стая. Третокласниците четоха любими приказки и гатанки, а „малките калинки“ поздравиха с песен всички присъстващи.

Националната седмица на четенето се отбеляза в ДГ „Елена Грънчарова“, група „Веселите патиланци“ посрещнаха децата на 3.в клас. Взаимно, гости и домакини, се поздравиха с песни и стихотворения, а третокласниците зарадваха по малките с приказки.

Четвъртокласнииците от 4.б клас зарадваха децата от ДГ „Елена Грънчарова“ със своите любими произведения. По време на Националната седмица на четенето г-н Григор Минков, кмет на град Долна Оряховица, чете заедно с учениците, в класната стая.

Учениците от 5. в клас представиха приказката Тримата братя и златната ябълка в час по български език и литература. Чрез изявата си децата доказаха, че поуката от текста е актуална и днес. Всеки имаше възможност да представи своя любим герой.  В края на часа се проведе гласуване за отличилите се малки четци, използващи само четивна техника за представяне на най- малкия брат, красивата девойка и спасяването ѝ.

Петокласниците от 5.б и 5.в клас споделиха информация от своите читателски дневници пред съучениците си. Особено внимание обърнаха на произведенията, които са им направили най- голямо впечатление и какво ги е мотивирало да четат.

В началото на седмицата децата от прогимназиален и гимназиален етап украсиха вратите на класните си стаи със знакови цитати от българската литература, доказвайки, че четенето е приятно и значимо.

Снимки  Снимки   Снимки   Снимки   Снимки  Снимки  Снимки

Седмица на четенето е…

Учениците от IIIа клас с класен ръководител Светла Стоянова посрещнаха децата от ДГ „Ален Мак“ /група „Калинка“/ в класната стая. Третокласниците четоха любими приказки и гатанки, а „малките калинки“ поздравиха с песен всички присъстващи в класната стая.

Снимки

Ученици от СУ ”Георги Измирлиев” участват в среща против насилието над деца със специални образователни потребности в Португалия

Десетокласници от Средно училище „Георги Измирлиев“ прекараха  една седмица в град Томар, Португалия по проект на програма „Еразъм Плюс”.

Заедно с връстниците си от Полша, Испания, Турция и Португалия, децата участваха в дейности по проект „Как да предотвратим насилието над деца със специални образователни потребности” по Европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм Плюс“.  Учениците от страните-партньори бяха подготвили кратки представления по темата за насилието и участваха в конкурс за писане и представяне на стихове против насилието в училище. Всички деца показаха своите таланти.

По време на престоя си в Португалия децата се учиха да плетат ризници, запознаха се с рицарски бойни стилове и оръжия, танцуваха португалски фолклорни танци, посетиха и някои от най-известните забележителности.

Участниците в проекти по програма Еразъм Плюс създават нови приятелства, опознават различни култури и упражняват своите умения по чужд език.

Снимки

„Представете си, че сте писмо, пътуващо във времето. Какво послание искате да предадете на своите читатели?“

Ученици от VІІ клас участваха в 47-ото издание на международния епистоларен конкурс на Всемирния пощенски съюз.

Темата на конкурса бе: „Представете си, че сте писмо, пътуващо във времето. Какво послание искате да предадете на своите читатели?“

Грамоти получиха учениците от VІІ а клас – Мария Великова, Моника Стойчева, Елина Милкова, Сиана Бъчварова; От VІІ б клас – Ема Якимова; от VІІ в клас – Мариян Василев, Моника Иванова, Валентина Димитрова, Станимир Георгиев, Йоана Минчева.

Работна среща по проект “E-Treasure- My Lovely Europe”

В периода от  3.10.2018 до 5.10.2018 година екип от учители от СУ „Георги Измирлиев“ участва в работна среща по проект “E-Treasure – My Lovely Europe” с училище домакин „ Hacı Murat-Hatice Özsoy Anadolu Lisesi“ в гр. Чешме, Турция.

Това беше четвъртата по ред среща, която имаше за цел да обсъди работата по проекта през неговата първа година, да се проследи напредъка и да се координират следващите дейности.

По време на срещата бяха посетени исторически забележителности в региона с цел изготвяне на поредното „съкровище“, свързано с традиции, история, бит и култура.

Снимки

Осем педагогически специалисти приключиха успешно обучение в Европа

През месец август осем педагогически специалисти от СУ Георги Измирлиев”  проведоха обучения и обмениха опит с колеги във Флоренция, Барселона и  Дъблин  по теми: „Креативност, иновация, мотивация и нови обучителни методи”, „Нови методи за решаване на конфликти, стратегии за мотивация и съвместна работа”, „Социалните медии и уеб решения за класната стая”, „Използване на таблети и смартфони като образователен инструмент”. Проведените обучения представляват една модерна програма за постигане на европейско качество  и високи стандарти в образователно- възпитателната работа на учителите. В предстоящата учебна година Петя Минкова, Росица Рачева, Елица Билева, Даниела Данкова, Аспарух Костов, Румяна Димитрова, Виолета Кожухарова, Полина Йорданова ще разпространят придобития опит и ще интегрират модерни образователни дейности сред  педагогическата колегия от училището и региона, местната общественост,  ще проведат поредица от открити практики, с които ще представят всички дейности и придобити умения по време на обученията.

Проведените обучения обогатиха знанията и опита на педагогическите специалисти в използването на образователни платформи, онлайн платформи за комуникация, виртуална, безопасна класна стая и нейното управление, използване на Еdmodo, Lyrics training, Readtheory, See Saw, Grid diary, Onenote, Trello за създаване на интерактивни задачи, тестове, образователни игри. Увеличи се опита им в използването на Гещалд терапия, справяне с конфликти, добра екипна работа и комуникация.

Участници в обученията представиха училището, града, България сред свои колеги от Италия, Испания, Ирландия, Унгария, Словения, Полша, Хърватия, Естония, Кипър и Йордания.

Снимки

Съобщение

Уважаеми родители,

Предстоящите родителски срещи ще се проведат по график както следва:

І – ІV клас – 11.09.2018 година (вторник) от 17,30 часа.

V – VІІ клас – 12.09.2018 година (сряда) от 17,30 часа.

VІІІ – ХІІ клас – 18.09.2018 година (вторник) от 17,30 часа.