1 ноември – ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

buditeliДенят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Сред най-тачените български народни будители са Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Григорий Цамблак, Йоасаф Бдински, Владислав Граматик, Димитър Кантакузин, Петър Парчевич, Петър Богдан,  Матей Граматик, поп Пейо, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, Иван Селимински, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Петко Р. Славейков, Никола Бацаров, Иван Вазов, Стоян Михайловски, Григор Пърличев, Александър Екзарх, Никола Бобев, Стефан Антонов, Иван Богоров, Нешо Бончев, Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов и много други.

Честит празник български учители, събуждащи духовното и чертаещи делници, изпълнени с надежда и родолюбие!

Урок-парти

14895636_1355283424483186_1074274219_oАз съм Максим от 4.б клас в Средно училище „Георги Измирлиев”. Ние с моите съученици и преподавателката ни по английски език г-жа Р. Димитрова създадохме клуб по английски език и традиции в англоговорящите страни по случай 26 септември – Денят на европейските езици. Нарекохме го „ Hi club”. Ние четвъртокласниците организирахме  урок-парти  за съучениците си  от 1. до 4.клас. Искахме да им покажем как децата от Америка, Великобритания и Ирландия празнуват своя Хелоуин или денят на Вси Светии. Разказахме им за тиквения фенер и историята на празника. Подготвихме им и игри на английски език. А  тиквените фенери, които украсиха сцената  в конферентната зала,  изработихме с помощта на нашите родители.

Децата бяха подготвили страшни костюми и маски, с които участваха в конкурс за мистър и мис Хелоуин.

Наши гости и жури бяха г-жа  Криси Аврамова – Директор на училището, г-жа Росица Рачева – заместник директор, г-жа Елица Билева – учител по английски език. А нашият фотограф – г-жа Милена Папазова (учител  по английски език) отрази събитието .

Доволни сме, че успяхме да направим един урок по английски език  толкова забавен и интересен. Нашите гости изпратихме с много бонбони и лакомства, за да не правят пакости!

Благодарим на всички родители, които ни помогнаха и на учителите, които ни показаха, че да учим английски език, може да бъде весело и забавно.

Максим 4. Б клас

Снимки

Първа работна среща по проект “The innovative European fusion of „Information, Communication and Technology“ and „Green Energy“ в Белгия

14612434_10202188275106092_706316752691922875_o_800x518СУ „Георги Измирлиев” стартира проект с партньори от 5 европейски държави по програма Еразъм плюс в ключова дейност  Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики (КД 2) на тема “The innovative European fusion of „Information, Communication and Technology“ and „Green Energy“ (Иновативно европейско сливане на „Информация, комуникация и технологии“ и „Зелена енергия“).

p1110593_800x600Продължителността му е 2 години, а партньорите са училища от Белгия, Германия, Франция, Испания и Швеция..

На първата работна среща, от 17 – 21 октомври, 2016, в гр.  Алтер, Белгия, присъстваха главен учител Йорданка Симеонова и старши учител Виолета Кожухарова.

Интензивните дискусии и реализирането на планираните p1110565_800x600дейности  във връзка с организацията, изпълнението и целите на проекта, бяха съчетани с посещение на редица места, тематично свързани с неговото име – Fluxys LNG (независим оператор  и  на двете мрежи – за пренос на природен газ и инфраструктура за съхранението му в Белгия); модерния инсинератор зa отпадъци в Balgerhoeke; растителна зелена енергия от биомаса и експериментални инсталации за зелената енергия в Willem Bouven.

14560156_10202188275186094_7531868480468595743_o_800x530Продуктивната седмица бе обогатена и с посещението на историческите и културни забележителности на гр. Брюж, гр. Гент и европейската столица Брюксел.

Следващата среща е в България през месец март, 2017г. Тя ще бъде не само с учители, но с  ученици от страните-партньори, които ще бъдат настанени в семейства.

Снимки

Урок в памет на народните будители

ХИМН   НА   НАРОДНИТЕ   БУДИТЕЛИ

О,  БУДИТЕЛИ  НАРОДНИ,
ЦЯЛ  НИЗ  СВЕТЛИ  ИМЕНА,
ЧИСТИ,  СИЯЙНИ,  БЛАГОРОДНИ,
ВИЙ  СТЕ  НАШ’ТЕ  ЗНАМЕНА,
НАМ  ЗА  ВЕЧНИ  ВРЕМЕНА!

ГОРДИ  СМЕ  С  ИСТОРИЯ  СЛАВНА,
ГОРДИ  СРЕД  СЛАВЯНСКИ  РОД.
С  КИРИЛ  И  МЕТОДИЙ  ПЛАМНА
ПЛАМЪК  СВЕТЪЛ  НА  ВЪЗХОД,
С  ПИСМЕНА  КЪМ  НОВ  ЖИВОТ.

БОТЕВ,  ЛЕВСКИ  –  ВЕЛИКАНИ
С  ТЯХ  И  СОНМ  ДЕЙЦИ  БЕЗЧЕТ.
СЪС  СМЪРТТА  СИ  ПО  БАЛКАНИ
РОД  ПРОСЛАВИХА  СЪС  ЧЕСТ.
НЕК  ПРЕБЪДАТ  В  СЛАВА  И  ЧЕСТ!

ЧЕСТ  И  СЛАВА,  ВЕЧНА  СЛАВА,
ВАМ  БУДИТЕЛИ  НАРОДНИ!
ВАШ’ТА  ПАМЕТ  ВДЪХНОВЯВА
КЪМ  ДЕЛА  ЗА  СВЕТЛИ  ДНИ,
КЪМ  ДЕЛА  ЗА  СВЕТЛИ  ДНИ!


19_800x600
Учениците от 3 “а“ и 3“ в “ класове,  почетоха паметта на народните будители със съвместен урок, съчетавайки традиционните с модерните методи  в образованието.

Заедно, децата и техните класни ръководители- г-жа Тончева и г-жа Стефанова, изготвиха и изгледаха презентация за бележитите революционери и писатели. Прочетоха подготвени от тях материали и изработиха табло, за да покажат, че пламъкът на родолюбието в тях 11_800x600е запален.

Честит празник на всички учители и ученици! Честит празник, българи!

Снимки

Празник на знанието – 20.10.2016

dsc02625_800x600Шестокласниците от нашето училище отново се представиха отлично на Празника на знанието, организиран от Регионална здравна инспекция – Велико Търново и община Горна Оряховица.

Отборът в състав: Диляна Стоянова – VІ г клас, капитан на отбора, Надежда Стайкова – VІ г клас и Виктория Дервишева – VІ в клас, се класира на първо място.

dsc02621_800x600Отборът в състав: Полина Димитрова – VІ а клас, капитан на отбора, Моника Панкова – VІ а клас и Цветелина Венкова – VІ б клас, се класира на трето място.

За отличното представяне участниците получиха грамоти и предметни награди.

Снимки

Спортен празник – 14.10.2016 година

 

Спортният празник започна с физзарядка. Всички ученици и учители се включиха с голям ентусиазъм. Празникът продължи с народни танци, спортни игри и излети.

Проведоха се вътреучилищни състезания по футбол, баскетбол и волейбол. Учениците от начален етап направиха есенна разходка до местността „Чуруковец“, манастир „Свети Илия“, парк „Детски кът“.