Светлините на колeдната елха грейнаха в Средно училище „Георги Измирлиев“

Галерия

Рождество Христово се празнува от векове, но нишката, която ни свързва от миналото до настоящето върви и преде своите традиции, които се предават от баба  на внучка и от дядо – на внук.

Уникална изложба  на тема „Посрещане на Рождество Христово – в миналото и днес“ бе открита на във фоайето на СУ „Георги Измирлиев“.

Подредената  експозиция има два акцента.

Единият  пресъздава  българските традиции на нашите предци, духа на Бъдни вечер   и посрещането на  светлото Рождество.  Подредена е трапезата с Боговицата  и с постните храни, които е родила земята. Приготвен е  е и бъдникът, за да тлее цяла нощ в огнището, запалено е кандилото пред иконостаса. Украсена е и дряновата суровачка – да бъде семейството здраво, издържливо и дълголетно.

Другият акцент е начинът, по който наследниците посрещат  Рождество  във века на компютрите и космическите полети. Украсена е пищна коледна елха, отрупана с подаръци, запалена е камината и на нея е закачен коледен чорап, пълен с лакомства.

Цветна арка, овенчана от Витлеемската звезда, разделя миналото от настоящето. Под нея е поставена еднометрова  икона, представяща сцената на  Рождество, нарисувана от   десетокласничките Християна и Виляна Иванови, под ръководството на учителя по изобразително изкуство в училището – д-р Димо Иванов.

Изложбата се откри с кратка музикална програма. Гостите бяха поздравени от коледари и сурвакарче, които благословиха присъстващите и пожелаха успех и благоденствие на всички ученици и учители.  Госпожа Криси Аврамова – директор на училището, запали светлините на училищната елха.

В края на тържеството учениците от  ІІ в клас, ІІ г клас, VІІ а клас, VІІІ б клас и Х б клас, заели първите пет места в конкуса за най—оригинално украсена класна стая,  бяха наградени от ръководството на училището с грамоти и лакомства .

Снимки