Коледният дух завладя СУ „Георги Измирлиев“

На фокус

В духа на Коледа е потопено вече изцяло СУ „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица. Тази сутрин в училището грейна коледна елха, която да напомня на децата, че идват най-светлите дни от годината.
В очакване на Рождество учениците и техните учители пяха и танцуваха и посрещнаха най-чакания гост. Именно Дядо Коледа със Снежанка и директорът на Гимназията Криси Аврамова призоваха децата към обратно броене и запалиха светлините на елхата.
Но не само музиката и танцът приповдигнаха настроението в СУ „Георги Измирлиев“. Днес бяха обявени победителите в училищния конкурс за най-красиво накипрена класна стая. Бяха връчени поощрителни и три големи награди – за всеки от етапите, в които се обучават възпитаниците на Гимназията. За отличените класове имаше сладки награди.
В края на коледното тържество деца и учители извиха Дунавско хоро.

Отдаваме заслужена почит към паметта на Основателя

На фокус

На днешния ден отбелязваме 200 години от рождението на еленския будител Иван Николов Момчилов.
В далечната 1859 година той идва в градеца Горна Оряховица и основава Първото чисто българско мъжко класно училище, чиито наследник днес е Средно училище „Георги Измилрлиев“.

С поднасяне на цветя пред паметната плоча в двора на съборната църква „Света Богородица“ в Горна Оряховица, където е погребан Основателя, ученици от СУ „Георги Измирлиев“ и ученици от СУ „Иван Момчилов“ град Елена, отдадоха заслужена почит към родолюбивия българин.

Добър учител, вещ книгоиздател и върл радетел за просвещение, Момчилов оставя в наследство на поколенията своето дело и своя завет „Обичай отечеството и никога да не пожелаеш и предпочетеш друго отечество от твоето!“

Предколедна изява на учениците от IIIа клас в навечерието на Националната седмица на четенето

На фокус

Във връзка с Националната седмица на четенето още в петък, на 6 декември 2019 г. – Никулден, в IIIа клас се проведе час, посветен на коледните символи. Учениците четоха различни текстове, свързани с коледната обредност. От тях научиха защо се използват символите, с какво е свързано тяхното значение и какво послание носят на семейството.
На гости на учениците беше представител на родителите – г-жа Йорданка Кушева, заместник-директор по учебната дейност в СУ „Георги Измирлиев“. Тя представи коледна приказка и гатанки. Децата бяха развълнувани от емоционалния прочит. Учениците се почерпиха с домашно приготвени коледни сладки.

Ревю на професиите

На фокус

Ревю на професиите – така децата от 2.а клас нарекоха часа по околен свят. С помощта на своите родители, с много желание и актьорски умения, те показаха, че всяка професия е достойна за уважение. Всички разбраха, че каквото и да работи, човек трябва да е подготвен. Второкласниците дефилираха и споделиха, какви искат да станат като пораснат, а г-жа Стефанова им пожела да сбъднат мечтите си.

Награди за дарителите-добротворци

На фокус

37 индивидуални и 18 колективни награди бяха присъдени тази година на ученици от училищата в община Горна Оряховица, които през изминалата учебна година са се отличили с добри дела. Конкурсът „Вестители на доброто” по традиция се организира от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. „Целта на този конкурс е да се насочи общественото внимание към достойните дела на най-младите жители на общината“, отбеляза секретарят на Комисията Румяна Матеева.

Младите добротворци получиха наградите си на специална церемония в Зала 1 на Общината. Отличията на учениците бяха връчени от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, председателя на Общинския съвет Димитър Николов и заместник-кмета Пламен Мадемов.

„Запазете доброто, което носите в себе си и го предавайте на вашите приятели и близки. Понякога съвсем мъничка добрина може да промени живота ни, дарявайте добро, направете каузата по-голяма и променете света”, пожела кметът на малките добротворци.

Отличените с колективни награди деца са организирали и участвали в различни благотворителни кампании. С плакети за извършеното добро дело бяха наградени учениците от: V „г“, V „б“, VI „в“, VІI „а“, VIІ „в“, ІX „б“, ХI „б“, ХІI „а“ класове от СУ „Георги Измирлиев“, както и Клуб „Ние, четящите и творящите“ от същото училище.

37 деца бяха отличени с медали за извършени от тях добри дела, участие и организиране на благотворителни инициативи.

За добри дела бяха отличени и първокласниците Николета Петкова, Николета Иванова и Борис Василев, второкласничката Рая Трифонова и петокласникът Христо Михайлов от СУ „Георги Измирлиев“.

Благодарим, че предадохте вашия огън на нашите деца!

На фокус

Вече  четиригодишна е традицията Историческият музей  в Горна Оряховица  да отличава със специални грамоти децата, които участват в единствената  в България  Археологическа академия. Тази година в нея участваха училища от трите града – СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров” от Горна Оряховица, СУ „Максим Райкович” от Лясковец и СУ „Емилиян Станев” от В. Търново. Археологията обедини трите града и това е едно от най-големите ни постижения, отбеляза Илиян Петракиев, археолог  от Регионалния исторически музей във Велико Търново, връчвайки грамотите. Някои от тези деца вече са влюбени в археологията и ще поемат по нашия път. Това е труден избор, но за нас е радост, каза още Петракиев.

Сред намерените това лято артефакти особено интересни са съдове и печати върху дръжки, по които може да се съди за търговския живот по онова време. За учениците, участвали в разкопките, беше особено интересно да видят артефактите, в чието намиране са участвали. Над 30 момчета и момичета ентусиазирано обясняваха къде и как е намерен всеки малък артефакт, подреден в изложбата. Вторият етаж на Музея вече наистина е тесен да побере запалените по каузата Ряховец.

Директорът на училището  Криси Аврамова в заповед изказа благодарност и похвала на учениците от 11. б клас :

Ромина Трифонова, Мария Радева, Сияна Йорданова, Ивелина Славева, Станимира Стойкова, Славея Семова, Стефани Добрева, Гергана Кукова и Теодора Енева, участвали  в Археологическа академия 2019 .

Работна среща по Еразъм,К2

На фокус

Средно училище „Георги Измирлиев” за пореден път бе домакин на работна среща по програма Еразъм, К2. Това бе третата среща по проекта CULTURE ON THE STAGE. 9 учители и 13 ученици от Латвия, Румъния, Испания и Турция бяха гости на училището от 11 до 15 ноември. Кулминацията на петдневната интересна и наситена с много дейности седмица бе представлението на пиесата „Better Together”, написана от ученици от 9 Б клас, засягаща равенството между половете.

Гостите бяха впечатлени от приемствеността между вековните традиции в занаятите и супер модерните зали. Посещенията на историческите забележителности и музеи в Габрово и Велико Търново ги обогати с познания за нашата България.

Урокът по български език им даде познания не само за богатството на езика ни, за дългия път на усъвършенстването му, а с помощта на българските ученици успяха да научат доста думи и изрази.

Презентациите, подготвени от учениците, предизвикаха дискусии относно образователните системи на различните държави, правата на жените по света, равенството между половете.

Учениците от нашето училище, ангажирани с проекта, с гостоприемството си, с организаторските си умения, с активното си участие във всички етапи на подготовката и провеждането на срещата, предизвикаха възхищение у гостите и гордост у техните учители.

Събрание за учредяване на Обществен съвет

На фокус

 

П О К А Н А

ДО РОДИТЕЛИТЕ, ИЗБРАНИ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПАРАЛЕЛКИТЕ

ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ КЪМ СУ „ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ“

КАНИМ ВИ НА СЪБРАНИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ, което ще се състои на 14.11.2019 г. от 17.30 ч. в 104 заседателна зала на училището.   

На събранието ще бъде избран нов Обществен съвет на СУ „Георги Измирлиев“ за периода от 2019/2020 учебна година до 2012/2022 учебна година.

В случай на невъзможност да присъствате на събранието избрания резервен член може да присъства.

 

 

Криси Аврамова

Директор на СУ „Георги Измирлиев“

Ден на бащата

На фокус

Седмица на бащата 11 -17 .11 2019 г  започна със съвместна инициатива на бащи и деца от І в клас на СУ „Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица, която да е от полза на местната общност – засаждане на дръвче в двора на училището, почистване на училищния двор.

На 12.11 в 8 часа в Час на класа  гостува баща, служител в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Велико Търново. Темата бе: Сигнали за опасност. Гостува ни един смел баща – герой! Спасявал десетки животи, имущество и зелени горски площи Сърдечно благодарим за интересния час с децата и личния пример на героя!

На 13.11. от 8 часа баща е организирал забавни математически игри – „Търсене на съкровище“  в училищния двор. А от 11.30 часа друг татко – служител във ВИК Горна Оряховица в часа по Околен свят ще разкаже на децата за пътя на водата и грижата за нейното опазване.

На 14.11. от 11.30 часа в час по музика ще ни гостува татко – музикант със своята китара. Ще пеем и ще се веселим.

На 15. 11. от 9 часа в час по Технологии и предприемачество ще ни гостува татко- служител в Захарни заводи – Горна Оряховица. Темата на вкусните ни занимания ще бъде : Вкусно и полезно! Ще закрием седмицата с изложба от рисунки на тема – Моят баща –  моят герой.