Достоен завършек на 2020 г. за СУ „Георги Измирлиев“

На фокус

Изкуството, творческите импулси и семейните ценности ще ни преведат по-мъдри през изпитанията, които ни поднесе настоящата година. Нашето слънчево момиче Звезделина Тодорова Христова от II „а” клас участва в Националния конкурс „Красива природа, красива наука“ – лято 2020. Форумът се организира от Научно-образователен център „Стеам“ и Община Шумен.
Тя изпрати своя творчески проект в направление „Красиви облаци, мълнии и оптични атмосферни явления“. Това е снимка, която е направила при една от семейните пътувания. След приключване на конкурса и след заседание на журито, тя е известена за спечеленото престижно III място.
Пожелаваме здрава, красива, блестяща с успехи Нова 2021 година на Звезди и на всички ученици от Гимназията!

Вoкална група „Нота Фреш“ и нейният музикален подарък

На фокус


С посвещение на нашите медици и съгражданите ни се надяваме да Ви зарадват нашите колеги Аспарух Костов, Евгени Иванов и младите таланти от ВГ „Нота фреш, СУ „Георги ИЗМИРЛИЕВ“. Творческият проект е музикална честитка за настъпващите благословени празнични дни!
Да бъде здраве, да преборим заедно болести и трудности, за да върнем в живота си веселието и щастието!
Благодарим на нашите лекари, медицински сестри и работници, които неуморно и неотлъчно се грижат за нас и за нашите съграждани!
Благодарим на учителите ни, които независимо от болести и препятствия намират сили да ни вдъхновяват!
С дълбоко уважение към всички,
ВГ „Нота Фреш“
СУ „Георги ИЗМИРЛИЕВ“

Предпразнична онлайн изложба на учениците от начален и прогимназиален етап на СУ „Георги ИЗМИРЛИЕВ“, организирана от д-р Димо Иванов, учител по изобразително изкуство

На фокусС изкуство за добри благопожелания! В навечерието на предстоящата зимна ваканция учениците от 2. до 7. клас на СУ „Георги Измирлиев“ ви поднасят своите многоцветни пожелания за щастливи празнични дни. Младите творци представят приложно творчество, свързано с Рождество и Нова година. В ръчно направените картички и подаръци проличава вложеното желание и старание да бъдат зарадвани близки и приятели. Сред многобройните произведения ви пожелаваме да намерите вашето новогодишно вдъхновение!

Предпразничен поздрав от клуб „Забавно програмиране“ на СУ „Георги Измирлиев“

На фокус

Петокласниците и шестокласниците от клуб „Забавно програмиране“, които са 18 слънчеви момичета и момчета, с ръководител г-жа Светла Алексиева пуснаха коледния дух в часовете – занимания по интереси! С чистотата на детските си души те пожелават една щастлива Коледа, здрава и благодатна Нова 2021 година за учителите, учениците, техните семейства и съгражданите си!

Бодрото настроение завладява от дигиталните изображения на картичките и поздравителния клип. Пожеланията на децата и тяхната винаги усмихната учителка са за здраве, веселие, семеен уют, много подаръци, усмивки, пречистващ коледен звън и сбъднати желания за сняг…, може би?!

Възраждаме българските традиции и занаяти В Деня на Свети Спиридон, покровител на занаятите, честитим празника на всички и особено на нашите ученици, занимаващи се с тъкачество, под вещотото ръководство на учителя г-жа Румена Димитрова!

На фокус

Както се полага, според обичая, рано тази сутрин г-жа Димитрова се обърна с топли приветствани думи към своите последователи, които с жар и упоритост творят на становете огнени шевици и всякакви форми на красота! Цитираме нейните думи: „Честит Св. Спиридон на всички големи майстори занаятчии – малките тъкачи от Ателие по тъкачество в СУ “ Георги Измирлиев“ – Г. Оряховица. Здраве и творческо вдъхновение в съхраняване на българските традиции, приятели!“ Нека кодовете на елбетицата и другите фигури да даряват здраве и благодат, мир и топлина в семействата! И дано присъствените занимания скоро да бъдат възобновени!

Методическо обединение „Математика“ в СУ „Георги Измирлиев“ вдъхновява и получава отлични оценки от контролния орган РУО – Велико Търново

На фокус

Методическо обединение „Математика“ в СУ „Георги Измирлиев“  вдъхновява и получава отлични оценки от контролния орган РУО – Велико Търново

Математиката е трудна наука. Не е за всеки и по всяко време. Особено за обучение в електронна среда от разстояние, какъвто е строго фиксираният термин. Но когато колегите учители са отдадени на работата си, новите предизвикателства са вдъхновение за тях. И не само…. Споделяме, почти без „редакторска“ намеса, впечатленията на учителя по математика от СУ „Георги Измирлиев“ Росица Иванова – Христова. А към нейните размисли прибавяме и снимки, показващи и доказващи, че математиката просвещава, вдъхновява и се приближава дори до … изкуството! Колегите от другите методически обединения също споделят написаното от г-жа Христова. Интересното в случая е, че математик излива душата си толкова вдъхновено и отривисто! И така, струва си да прочетете:

„Предизвикателство, наречено „дистанционно обучение”

Казват, че най-бързо се учиш да плуваш, когато те хвърлят в дълбокото. Не умея да плувам, но трябваше да се гмурна в дълбоките води на преподаване в електронна среда. Наистина беше като дълбок и бурен водовъртеж. Учиш нещата в движение, проба-грешка, проба-получи се…. Вълнуващо и странно.

Който работи с хора, ще разбере колко е трудно, когато нямаш пряк контакт с аудиторията си. В класната стая е достатъчен един поглед, прошумоляване на разгърната тетрадка, плах поглед в тетрадката на другаря по чин, за да усетиш кой е разбрал и кой се затруднява, кой е в клас, но духом се рее някъде другаде.

Усилията, които полагаме всички – ученици и учители – са по-големи и разнородни. Майстори-фотографи станаха и тези, които не се интересуваха от фотография. Всички разбраха, че електронните устройства могат много други неща, освен да ни свързват с приятели и познати. Математиката е трудна за повечето ученици, но никой от тях не предполагаше колко ще обогати умението си да се изразява. Защо ли? Задачите, които решаваме, споделяме на екран и всеки, който  представя решение, трябва да го продиктува, използвайки понятията и правилния изказ на математическите изрази. Вярвам, че се справяме. Понякога не много успешно, друг път перфектно, но както се казва: ”Това са рисковете на живото предаване.”

Надявам се, че скоро ще бъдем заедно в класните стаи, защото ми липсват смехът, творческият шум, споровете, усмивките!“

Росица Иванова – Христова, учител по математика

Румен Андонов от 2.в клас спечели голямата награда в националния конкурс за детска рисунка „Моята мечтана професия – професиите на XXI век“

На фокус

Когато един учител насърчава децата си в изкуствата, той е свършил своята работа във формирането на техния интелект, като стимулира емоционалната им грамотност.

Ето я и добрата новина от СУ „Георги Измирлиев“ за днешния ден! Учениците от 2. в клас на Гимназията – с класен ръководител г-жа Кремена Енчева – участваха със седем рисунки. Румен Андонов е нашият малък на възраст, но голям победител по художествена зрялост! Второкласникът ни е носител на голямата награда на конкурса. Той ще получи много подаръци и диплом. Неговата рисунка е с тема „Архитект“ и е оценена от жури – експерти от „Образователен център Британика“, Детски научен център „Музейко“, Thinkle Stars и радио FM+. Учениците от 2.в клас печелят безплатно посещение на „Музейко“ в София за целия клас! Отличените на национално ниво са само шест деца – по три от двете възрастови групи, от общо 1076 художници на възраст от 5 до 8 години.

Интерес провокират изобразените професии на бъдещето с оглед на ранното кариерно ориентиране: космонавти, инженери по роботика, изследователи на Вселената. Децата много обичат професията на своите учители – сред тях ще има такива, които ще преподават български език на извънземните, започвайки с най-стойностните думи „МАМА“ и „МИР“. В художествения свят присъстват още планетоизследователи, спортисти, лекари, водолази и океанолози, пожарникари, лаборанти, дори „космически щастиетворец“- робот, който излъчва вълни на радост към Земята…. Палитрата се допълва от циркови клоуни, художници, фотографи, фермери, градинари, дизайнери и модерната версия на готвач – шеф в телевизионен формат. Може би в цветните си разсъждения децата завършват с професията на хлебарите и сладкарите – кой не обича мириса на прясно изпечен хляб и уханни сладкиши?!