ПОКАНА ЗА РОДИТЕЛИ ЗА ПРИСЪСТВИЕ НА ДЗИ

Галерия Новини

Уважаеми родители на ученици от X и XI клас в СУ „Георги Измирлиев“,

на 19 май и 21 май 2021 г. ще се проведат държавните зрелостни изпити на учениците от випуск 2020/2021 година. Във връзка с организацията и провеждането на изпитите и на основание чл. 8, ал. 1, т. 3 и чл.29 от Наредба № 3/17.05.2004 г. за организацията и провеждането на държавните зрелостни изпити на територията на училището се допускат до трима представители на родителите от X и XI клас .

Уважаеми родители, тези от вас, които имат желание да присъстват на ДЗИ – сесия май-юни 2021 г., моля да попълнят заявление по утвърден образец на МОН, което да изпратят на електронната поща на училището (director@sugizmirliev.eu) или да входират в канцеларията в срок до 19 април 2021 г. Ако родителите на учениците от X и XI клас определят повече от трима представители, педагогическият съвет избира от тях до трима на случаен принцип.

Представители на родителите НЕ МОГАТ да бъдат:

  1. родители на зрелостници;
  2. лица, извършващи образователни услуги на зрелостници;
  3. лица със завършено висше образование по специалност от професионално направление съгласно Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, приет с ПМС № 125 от 2002 г. (ДВ, бр. 64 от 2002 г.), съответстващо на учебния предмет.

Липсата на горепосочените обстоятелства се удостоверява от представителите на родителите с декларация по образец, утвърден от министъра на образованието и науката.

Представителите на родителите имат следните ПРАВА:

  1. да присъстват при подготовката на изпитните зали преди началото на държавния зрелостен изпит;
  2. да присъстват на разпределението на квесторите по зали и коридори и при предоставянето на списъка на зрелостниците в съответната зала, изпитните материали, помощните материали, консумативите и документите по съответния учебен предмет или цикъл от учебни предмети;
  3. да присъстват при допускане на зрелостниците в сградата на училището;
  4. да присъстват при осъществяване на видеонаблюдение за правилното протичане на изпита;
  5. да наблюдават работата на квесторите по коридорите;
  6. да присъстват при предаване от квесторите на директора на училището на протоколите за провеждане на държавния зрелостен изпит и изпитните работи на явилите се зрелостници, както и изпитните комплекти и помощните материали на неявилите се зрелостници;
  7. да подават сигнали при нарушения на условията и реда за провеждане на държавния зрелостен изпит до директора на училището или до началника на регионалния инспекторат по образованието.

Представителите на родителите НЯМАТ ПРАВО на достъп до изпитните материали и до изпитните зали по време на провеждане на държавния зрелостен изпит.