Ревю на професиите

На фокус

Ревю на професиите – така децата от 2.а клас нарекоха часа по околен свят. С помощта на своите родители, с много желание и актьорски умения, те показаха, че всяка професия е достойна за уважение. Всички разбраха, че каквото и да работи, човек трябва да е подготвен. Второкласниците дефилираха и споделиха, какви искат да станат като пораснат, а г-жа Стефанова им пожела да сбъднат мечтите си.

Награди за дарителите-добротворци

На фокус

37 индивидуални и 18 колективни награди бяха присъдени тази година на ученици от училищата в община Горна Оряховица, които през изминалата учебна година са се отличили с добри дела. Конкурсът „Вестители на доброто” по традиция се организира от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. „Целта на този конкурс е да се насочи общественото внимание към достойните дела на най-младите жители на общината“, отбеляза секретарят на Комисията Румяна Матеева.

Младите добротворци получиха наградите си на специална церемония в Зала 1 на Общината. Отличията на учениците бяха връчени от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, председателя на Общинския съвет Димитър Николов и заместник-кмета Пламен Мадемов.

„Запазете доброто, което носите в себе си и го предавайте на вашите приятели и близки. Понякога съвсем мъничка добрина може да промени живота ни, дарявайте добро, направете каузата по-голяма и променете света”, пожела кметът на малките добротворци.

Отличените с колективни награди деца са организирали и участвали в различни благотворителни кампании. С плакети за извършеното добро дело бяха наградени учениците от: V „г“, V „б“, VI „в“, VІI „а“, VIІ „в“, ІX „б“, ХI „б“, ХІI „а“ класове от СУ „Георги Измирлиев“, както и Клуб „Ние, четящите и творящите“ от същото училище.

37 деца бяха отличени с медали за извършени от тях добри дела, участие и организиране на благотворителни инициативи.

За добри дела бяха отличени и първокласниците Николета Петкова, Николета Иванова и Борис Василев, второкласничката Рая Трифонова и петокласникът Христо Михайлов от СУ „Георги Измирлиев“.

Благодарим, че предадохте вашия огън на нашите деца!

На фокус

Вече  четиригодишна е традицията Историческият музей  в Горна Оряховица  да отличава със специални грамоти децата, които участват в единствената  в България  Археологическа академия. Тази година в нея участваха училища от трите града – СУ „Георги Измирлиев” и СУ „Вичо Грънчаров” от Горна Оряховица, СУ „Максим Райкович” от Лясковец и СУ „Емилиян Станев” от В. Търново. Археологията обедини трите града и това е едно от най-големите ни постижения, отбеляза Илиян Петракиев, археолог  от Регионалния исторически музей във Велико Търново, връчвайки грамотите. Някои от тези деца вече са влюбени в археологията и ще поемат по нашия път. Това е труден избор, но за нас е радост, каза още Петракиев.

Сред намерените това лято артефакти особено интересни са съдове и печати върху дръжки, по които може да се съди за търговския живот по онова време. За учениците, участвали в разкопките, беше особено интересно да видят артефактите, в чието намиране са участвали. Над 30 момчета и момичета ентусиазирано обясняваха къде и как е намерен всеки малък артефакт, подреден в изложбата. Вторият етаж на Музея вече наистина е тесен да побере запалените по каузата Ряховец.

Директорът на училището  Криси Аврамова в заповед изказа благодарност и похвала на учениците от 11. б клас :

Ромина Трифонова, Мария Радева, Сияна Йорданова, Ивелина Славева, Станимира Стойкова, Славея Семова, Стефани Добрева, Гергана Кукова и Теодора Енева, участвали  в Археологическа академия 2019 .

Работна среща по Еразъм,К2

На фокус

Средно училище „Георги Измирлиев” за пореден път бе домакин на работна среща по програма Еразъм, К2. Това бе третата среща по проекта CULTURE ON THE STAGE. 9 учители и 13 ученици от Латвия, Румъния, Испания и Турция бяха гости на училището от 11 до 15 ноември. Кулминацията на петдневната интересна и наситена с много дейности седмица бе представлението на пиесата „Better Together”, написана от ученици от 9 Б клас, засягаща равенството между половете.

Гостите бяха впечатлени от приемствеността между вековните традиции в занаятите и супер модерните зали. Посещенията на историческите забележителности и музеи в Габрово и Велико Търново ги обогати с познания за нашата България.

Урокът по български език им даде познания не само за богатството на езика ни, за дългия път на усъвършенстването му, а с помощта на българските ученици успяха да научат доста думи и изрази.

Презентациите, подготвени от учениците, предизвикаха дискусии относно образователните системи на различните държави, правата на жените по света, равенството между половете.

Учениците от нашето училище, ангажирани с проекта, с гостоприемството си, с организаторските си умения, с активното си участие във всички етапи на подготовката и провеждането на срещата, предизвикаха възхищение у гостите и гордост у техните учители.

Събрание за учредяване на Обществен съвет

На фокус

 

П О К А Н А

ДО РОДИТЕЛИТЕ, ИЗБРАНИ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПАРАЛЕЛКИТЕ

ЗА УЧРЕДЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ КЪМ СУ „ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ“

КАНИМ ВИ НА СЪБРАНИЕ НА РОДИТЕЛИТЕ, което ще се състои на 14.11.2019 г. от 17.30 ч. в 104 заседателна зала на училището.   

На събранието ще бъде избран нов Обществен съвет на СУ „Георги Измирлиев“ за периода от 2019/2020 учебна година до 2012/2022 учебна година.

В случай на невъзможност да присъствате на събранието избрания резервен член може да присъства.

 

 

Криси Аврамова

Директор на СУ „Георги Измирлиев“

Ден на бащата

На фокус

Седмица на бащата 11 -17 .11 2019 г  започна със съвместна инициатива на бащи и деца от І в клас на СУ „Георги Измирлиев“, гр. Горна Оряховица, която да е от полза на местната общност – засаждане на дръвче в двора на училището, почистване на училищния двор.

На 12.11 в 8 часа в Час на класа  гостува баща, служител в Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. Велико Търново. Темата бе: Сигнали за опасност. Гостува ни един смел баща – герой! Спасявал десетки животи, имущество и зелени горски площи Сърдечно благодарим за интересния час с децата и личния пример на героя!

На 13.11. от 8 часа баща е организирал забавни математически игри – „Търсене на съкровище“  в училищния двор. А от 11.30 часа друг татко – служител във ВИК Горна Оряховица в часа по Околен свят ще разкаже на децата за пътя на водата и грижата за нейното опазване.

На 14.11. от 11.30 часа в час по музика ще ни гостува татко – музикант със своята китара. Ще пеем и ще се веселим.

На 15. 11. от 9 часа в час по Технологии и предприемачество ще ни гостува татко- служител в Захарни заводи – Горна Оряховица. Темата на вкусните ни занимания ще бъде : Вкусно и полезно! Ще закрием седмицата с изложба от рисунки на тема – Моят баща –  моят герой.

Есенен урок във 2.а клас

На фокус

Интерактивен урок, в парк „Христо Ботев“, проведоха учениците от 2.а клас с класен ръководител г-жа Славка Стефанова. Сред природата децата „запечатаха“ есента в своите рисунки и откриха видовете растения през красивия сезон. Не липсваха и забавления, а часът приключи с изложба на изработените произведения.

Празник на знанието

На фокус

Шеста поредна година шестокласниците защитиха достойно името на Средно училище „Георги Измирлиев“ в състезателните игри „Ние знаем как да бъдем здрави“ на Празника на знанието, организиран от Регионална здравна инспекция – Велико Търново и община Горна Оряховица.

Отборът в състав: Десислава Долнооряхова – капитан, Денислава Димитрова,  Кристиана Стоянова и Мила Табакова от VІ а клас, се класира на първо място.

Отборът в състав: Мартина Димитрова – капитан, Боряна Петрова,  Ива Стефанова и Микаела Михайлова от VІ б клас, се класира на четвърто място.

За отличното представяне участниците получиха грамоти, кошници с плодове и предметни награди.

Ден на народните будители

На фокус

„Обичам моята България“- думи, които мотивират учениците на Гимназията

Традиция е всяка година в  Средно училище „Георги Измирлиев“ – гр. Горна Оряховица, тържествено да се  отбелязва Денят на народните будители- първи ноември.

Рано сутринта на 29.10. в часа на класа конферентната  зала на училището  се оказа тясна  за всички ученици и учители, дошли на тържественото отбелязване  на светлия празник.  Ден, в който свеждаме глави пред духовния подвиг и героичната саможертва на хиляди българи-  просветители, книжовници, революционери и родолюбци, превърнали се в светъл пример за подражание и нравствен ориентир на нацията. Българи, изиграли роля в запазването и поддържането на националния дух, в организирането и провеждането на борбата за свобода и в пробуждането на националното самосъзнание,  делото, на които ни кара да се чувстваме горди и достойни.

Ученици от Vб, Хб и ХIа,б клас  запознаха присъстващите с родолюбивата дейност на възрожденците Братя Миладинови, на меценатите Евлоги и Христо Георгиеви, както и с живота и делото на Елена Грънчарова.  Песента „Хубава си, моя горо“, изпълнена от вокална група „ Нота Фреш“, подсили емоцията за предстоящия празник.

Традиция е и в навечерието  на  1 ноември участниците в Литературния  клуб „Ние, четящите и творящите“  да зарадват своите съученици  с поредното издание  на забавното състезание „Обичам моята България“. Всички игри в състезанието бяха свързани с единствения предмет, който се  изучава в „Обичам моята България“ – БЪЛГАРОЗНАНИЕТО. Един час пеене, танцуване, състезателни  игри , съпътствани от бурните емоции на публиката  и забавните недоразумения сред участниците.

Празничните инициативи на учениците не свършват дотук. Ученици от VII и XI клас демонстрираха знания по история и в часа по информационни технологии, като използвахаInkscape. (Инкскейп) е векторен графичен редактор, удобен за създаване както на художествени, така и на технически илюстрации.  Единадесетокласниците демонстрираха как  се създават илюстрации от различен тип, в това число и анимирани. Резултат от екипната работа бе представянето на  интересни графични  презентации, предсавящи живота и делото на видни възрожденци.

Със своя изява се включиха и ученици от ХІа, б клас, които изработиха експонати и подредиха изложба във фоайето на училището, тематично свързана с празника.

Директорът на училището, Криси Аврамова, поздрави всички участници в училищните празнични изяви в чест на Деня на народните будители и според установения обичай  раздаде награди на участниците- сладки изкушения, осигурени от спонсорите на празника „Захарни заводи“ АД, град Горна Оряховица, които прославят България далеч зад границите й.

 

 

 

 

Празник на младите учители

На фокус

На  1 ноември 2019 г., Денят на народните будители, в Ритуалната зала на Община Велико Търново се проведе единствения  по рода си празник на младия учител. На него бяха  поканени всички 96 новоназначени педагози, които на 15 септември са започнали своята първа учебна година в учебните заведения в региона.

Представители  на Средно училище „Георги Измирлиев“ бяха Йоана Момъкова, учител  на целодневна организация на учебния ден, Нада Христова, учител на целодневна организация на учебния ден,  Александър Александров, учител по английски език и Димитър Йосифов, училищен психолог.

Празника  на младите учители уважи инж. Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката, която връчи грамоти и отличия на педагозите, проф. д-р Любомира Попова – областен управител на област Велико Търново, г-жа Снежана Данева-Иванова, временно изпълняващ длъжността кмет на Община Велико Търново, инж. Розалия Личева, началник на Регионално управление на образованието – Велико Търново,  преподаватели от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, директори на училища от област Велико Търново.

В посланието си до младите учители заместник-министърът на образованието и науката инж.Таня Михайлова пожела на бъдещите будители да бъдат все така ентусиазирани и вдъхновени и да пренасят българския дух сред младото поколение.