Посланията на деня на розовата фланелка в СУ „Георги Измирлиев“

На фокус

Отбелязването на Деня на розовата фланелка всяка последна сряда от месец февруари ни напомня, че тормоз в училищата съществува и учениците ни се информират как да се постъпват, ако разберат, че върху някой от тях е упражнявано насилие  от друг. Още в начален етап децата ни узнават за ефективни начини за противопоставяне на тормоза всеки ден.

И днес учениците от 2.в клас, участници в проектно базирано обучение по „Гражданско образование“, казаха “Не на тормоза в училище!”.  В беседа и разговор с училищния психолог те обсъдиха проблема,  необходимостта да са съпричастни и да не затварят очите си, когато някой е подложен на насилие и унижение.

В края на занятието второкласниците написаха своите послания за доброта, уважение, съпричастност и подкрепа на съученик в нужда.

Езикът на Шекспир има своите млади вдъхновения от СУ „Георги Измирлиев“

На фокус

Вторият кръг на националното състезание „Многознайко“ – „Аз зная английски“ се проведе на 26 януари 2021 г. Участваха 29 ученици от начален и прогимназиален етап на СУ „Георги Измирлиев“, от които 25 завоюваха медали.

В първия ден на последната февруарска седмица всички ученици бяха уважени и наградени от директора на Гимназията – г-жа Криси Аврамова в присъствието на заместник-директорите, учителите по английски език и класните ръководители.

Златни медалисти са: Димитър Ивайлов от 3.а клас, Виктор Стойчев от 3.а клас, Диляна Димова от 3.б клас, Сияна Ангелова от 3.в клас, Станимира Христова – 3.в клас, Виктория Дряновска – 3.в клас, Ния Колева от 5.а клас, Христина Христова от 5.г клас, Николай Марков от 6.а клас, Антон Точев от 6.б клас, Илия Тодоров – 6.б клас и Ивон Флорова от 7.в клас.

Сребърни медали заслужиха: Радостина Банева – 6.б клас, Деян Мадемов – 6.а клас, Алекс Манахов – 5.г клас, Габриела Топалова – 5.а клас, Цветелина Сусамова – 3.г клас, Дария Косева – 3.в клас, Димитър Александров – 3.б клас, Николай Гецов – 3.б клас, Борил Генчев – 3.а клас.

Бронзови медалисти са: Магдалена Тодорова – 5.б клас, Борис Петков – 3.г клас,  Кристина Йорданова – 3.б клас, Вилиян Владев – 3.б клас.

С грамоти за участие са удостоени: Мериан Бояджиева – 5.г клас, Цветелина Генчева – 3.г клас, Станислава Алексиева – 3.а клас и Доминик Николов – 3.б клас.

Поздравяваме за успехите учениците, учителите и родителите, подкрепили изявата и старанието на своите деца!

Нашата спортна гордост

На фокус

Изминалите събота и неделя донесоха много радост на СУ „Георги Измирлиев“ и на спортната общественост в Горна Оряховица. Голям успех постигнаха нашите ученици Елина Хинкова – 9.а клас, Магдалена Тодорова – 5.б клас и Мартин Николов – 7.а клас, заедно с неговия по-голям брат, състезаващи се в акробатическа мъжка двойка. Те  намериха място в националния отбор по акробатика за Световното първенство в Женева, Швейцария, което ще се проведе през месец юни 2021 г.

Директорът, ръководството и учителите изразяват своите възхищение и подкрепа за отличното представяне на нашите акробати. Контролното състезание, проведено през този уикенд, е висока летва, успешно преодоляна от женската двойка Елина Хинкова и Магдалена Тодорова, които във възрастовата си група 11-16 години са единствените представители на България. На момичетата и момчетата предстоят изключително тежки тренировки, още повече че погледът им е отправен и към Европейския шампионат в Италия през септември тази година, само три месеца по-късно. Поради тази причина и усложнената епидемична обстановка малките възрасти не могат да бъдат финансирани от Федерацията по акробатика. Затова ще се търсят спомоществователи.

В събота нашата шампионка и отлична ученичка Елина Хинкова навърши шестнадесет години. Тя и Маги Тодорова са състезателки на КА „Акро Нова“ с треньори Николай Михайлов и Александра Александрова, а Мартин Николов и неговият брат се състезават за КА „Джим Денс“ с треньор Йорданка Кочева.

Изразяваме увереност, че победният път на нашите невероятни ученици ще продължи! Пожелаваме им здраве и много радостни моменти! Нека българският химн да прозвучи в тяхна чест и то неведнъж!

Приключи седмицата, посветена на Апостола на свободата, включваща разнообразни инициативи във 2. в клас

На фокус

Учениците от 2. в клас, участници в проектно базирано обучение по Гражданско образование, мотивирани и организирани от учителите си г-жа Кремена Енчева и г-жа  Силвия Стойнева посветиха седмица от 15 до 19 февруари на почит към националния герой Васил Левски. В първия  ден, след запознаването на учениците с разказа „Лъвски скок“, с ентусиазъм се включиха в състезание „Лъвски скок“. Победител в оспорваната надпревара при момчетата бе Ивайло Петров, скочил 180 см, а при момичетата –  Емили Цанева, скочила 170 см. Всички ученици получиха грамоти за смелото си участие в надпреварата.

В два поредни дни учениците работиха по проект „Левски в моя роден град“. Първият  етап от проекта включваше дискусия по темата кога и как Левски е основал революционен комитет в родния ни град, четене с разбиране, откриване на информацията в текста, обсъждане, представяне, препис. Разделени на екипи, обхванати от състезателна треска, децата показаха, че великият син на България вдъхновява и днес със своето родолюбие.

Основаването на революционния комитет в Горна Оряховица бе  пресъздадено чрез драматизация по сценарий на г-жа Кремена Енчева. На 18 февруари учениците поднесоха цветя пред паметника на Апостола, рецитираха стихове, изготвиха постер по темата на проекта „Левски в моя роден град“, който бе поставен във фоайето на училището. В последния ден сами организираха и проведоха интервю като разказаха какво са научили по темата.

Жив е Апостолът и има достойни наследници!

Първо място за Деница Иванова в престижен конкурс

На фокус

Деница Иванова, ученичка от 6. в клас, беше отличена с I място в Националния конкурс „Моят Левски“. Сред многобройните рисунки от цяла България и българската диаспора в чужбина, творбата на младата художничка успя да впечатли журито и да стане първенец в престижната класация. Поздравяваме талантливата шестокласничка за нейния творчески успех и ѝ пожелаваме нови върхове!

Апостолът беше почетен от СУ „Георги ИЗМИРЛИЕВ“

На фокус

Обесването на Васил Левски е мрачно събитие в българската история. Днес се навършват 148 години от този зловещ ден. Представителна група от училището ни – учениците от 2.в с техните учители г-жа Кремена Енчева и г-жа Силвия Стойнева, 5.в клас с класния им ръководител г-жа Санка Аврамова и заместник-директорът г-жа Йорданка Кушева поднесоха венец и цветя пред паметника на Дякона – Светинята на българската свобода. Признателните петокласници развяха националния трикольор, застанаха на почетна стража пред паметника. Малките второкласници изнесоха мини рецитал, посветен на Васил Левски. Всички склонихме глави в почит на недостижимото националноосвободително дело на Дякона, на неговата жертва за България – нашето отечество. Жив си, Апостоле! Дори от небето погали твоите следовници чрез пробилите облаците слънчеви лъчи.

Учениците от 2. в клас на СУ „Георги Измирлиев“ посветиха на Васил Левски седмицата 15 – 19.02.2021 г.

На фокус

 

Учениците от втори в клас, участници в проектно базирано обучение по „Гражданско образование“, мотивирани и организирани от учителите си Кремена Енчева и Силвия Стойнева посвещават  настоящата седмица на почит към Апостола.

През вчерашния ден, след запознаването на учениците с разказа „Лъвски скок“, с ентусиазъм се включиха в състезание „Лъвски скок“. Победител в оспорваната надпревара при момчетата бе Ивайло Петров, скочил цели 180 см, а при момичетата –  Емили Цанева, скочила 170 см. Всички ученици получиха грамоти за смелото си участие в надпреварата.

В два поредни дни учениците работят по проект “ Левски в моя роден град“.  Първият етап от проекта включва  четене на информация по темата кога и как Левски е основал революционен комитет в родния ни град, четене с разбиране, откриване на информацията в текста, обсъждане, представяне, препис. Разделени на екипи, обхванати от състезателна треска, децата показаха, че великият син на България вдъхновява и днес със своето родолюбие.

Основаването на революционния комитет в Горна Оряховица ще бъде пресъздадено чрез драматизация по сценарий на г-жа Енчева. Част от останалите инициативи са поднасяне на цветя и рецитал пред паметника на Апостола, изготвяне на постер по темата на проекта “ Левски в моя роден град“, изложба от рисунки, виртуална разходка в родната къща и музей на Апостола.

 

 

 

Националният ученически иноватор на зелени идеи е Вивиан Кръстева

На фокус

Вивиан Мирославова Кръстева, ученичка от 2.в клас на СУ „Георги Измирлиев“ е финалист в националния ученически конкурс за зелени иновативни идеи „Млад иноватор“ 2020/21 в категория „Творчество“ за ученици от 1. до 7. клас. Шестима ученици от същия клас взеха участие в конкурса с интересни и иновативни идеи. Рисунките на всички са част от интериора на класната стая в училището.

Мисията на конкурса бе да провокира мисленето на децата в посока опазване на околната среда, да ги стимуира да насочат вниманието си върху реални и практични решения, които биха могли да допринесат за подобряване на условията и средата, в които живеем, да отключи любопитството им към устойчивото развитие.

В конкурса можеха да участват ученици от 1. до 12. клас, разпределени в три категории. Участниците трябваше да предложат своята иновативна идея, свързана с опазването на околната среда, зеленото и устойчиво бъдеще.

 

На 15.02.2021 г.  международно жури  избра финалистите и победителите в конкурса.  Сред оценителите на проектите са  представители на Грийнпийс България, Ratio, Junior Achievement, Technomagicland, Clean & Circle. В творбите журито е оценило прецизно художествено изпълнение,  идейност по темата и демонстрирано иновативно, комбинативно мислене за бъдеще.

В обръщението си към участниците, организаторите днес изпратиха и своето послание: „Горди сме с всеки един проект, с всяка една рисунка, с всяка една идея, която изпратихте до нас. Надяваме се, че конкурсът ви е вдъхновил и ще продължавате да търсите и откривате нови решения и вдъхновения за устойчиво бъдеще. За нас е радост да се срещнем и да опознаем идеите на толкова много будни, знаещи и можещи деца.“

Екипът на СУ „Георги Измирлиев“ изразява благодарност и уважение към учителите на 2.в клас – г-жа Кремена Енчева и г-жа Силвия Стойнева, както и към учениците и техните родители, които провокират, вдъхновяват и стимулират творчеството на децата!